houtrot verwijderen

Zelf houtrot verwijderen

Houtrot bij uw kozijnen of deuren staat niet mooi en wilt u graag weghalen, maar hoe ontstaat houtrot eigenlijk? U kunt het ook wel ziek, rottend hout noemen. Zo een specifieke plek is voor een lange tijd vochtig geweest, omdat bijvoorbeeld water het hout nat heeft gehouden. Het vochtpercentage moet minimaal twintig procent zijn om het hout te laten rotten.

Hierdoor wordt het hout zacht. Meestal kunt u deze plekken dan ook goed zien, maar als u toch twijfelt kunt u dit testen. Als u een schroevendraaier in het hout steekt en dit gaat erg gemakkelijk, dan heeft u last van houtrot.

Als u genoeg tijd heeft, is het houtrot verwijderen vrij eenvoudig. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden. Soms is het namelijk beter om een balk helemaal te vervangen, als het houtrot te ver is uitgebreid. Een groot deel van de balk moet dus nog goed zijn of het vervangen moet veel werk kosten en andere delen ook kapot maken. Ook als het een karakteristieke, oude balk is die u graag wilt behouden, is het verstandiger om het houtrot te verwijderen. Zo een balk zal namelijk lastig te reproduceren zijn.

Hoe verwijder je houtrot?

Als u het houtrot verwijderen zelf wilt doen, kunt u het beste kiezen voor een droge, zonnige week. U heeft maar een aantal voorwerpen nodig: een plamuurmes, een kwastje, een harder, een houtrotstop, een haarföhn en een houtrotvulmiddel.

U begint met het verwijderen van het rotte hout. Pak eventueel een hamer en een beitel om zoveel mogelijk te verwijderen en neem een marge van ongeveer een centimeter rondom het rotte gedeelte. Zo zorgt u ervoor dat er geen enkel rot hout achterblijft en dat het verrottingsproces van binnenuit niet verder kan gaan.

Pak nu uw haarföhn en maak de open plek droog en schoon. Let er wel op dat u de föhn niet te heet zet. Bij stap drie smeer je het gat met een kwast in met houtrotstopmiddel. Dit middel dringt diep door in het hout en het oppervlaktevocht kan hierdoor niet verergeren. Laat het ongeveer zes uur drogen.

Het vullen van het hout

Voor stap vier pakt u uw smalle plamuurmes en vult u het gat in met houtrotvulmiddel. Met een breder mes kunt u het vervolgens glad strijken. Zit het gat op een hoek of aan de onderkant? Dan is het verstandig om er eerst plankjes tegenaan te timmeren. De vulling moet ongeveer twaalf tot zestien uur drogen, daarom is het belangrijk om het houtrot verwijderen op droge, zomerse dagen te doen.

De afwerking

Als u ziet dat de vulling helemaal gedroogd is, kunnen de eventuele plankjes worden verwijderd en kan de plek worden glad gemaakt met een schuursponsje of schuurpapier. Om uw deur of uw kozijn te verfraaien, kunt u het afwerken met een laagje verf.

Een klusbedrijf inschakelen

Het verwijderen van houtrot is niet ingewikkeld, het is echter wel tijdrovend. Wilt u deze klus liever uit handen geven? Maak dan gebruik van het netwerk van klusjesmannen van Houtens. Indien u een klusjesman inschakelt via Houtens bent u verzekerd van een vakman met kennis van zaken.