zelf behangen

Uw muren behangen – doe het zelf tips

Behangen is een mooie manier om uw muren te stijlen en is daarnaast erg eenvoudig. U heeft de keuze uit talloze kleuren, structuren, maten en ontwerpen en er zit altijd voor iedereen wel iets bij. Omdat dit materiaal bestaat uit stroken is het ook mogelijk om verschillende ontwerpen te combineren.

Er bestaan verschillende soorten behang. Papier, duplex, vlies, vinyl, en glasvezelbehang. Deze volgorde loopt van de meest goedkope tot de prijzigste. Elk soort heeft haar eigen kenmerken. Zo kan bijvoorbeeld vinylbehang goed tegen water en worden de muren van keukens en badkamers hier vaak mee behangen.

Glasvezelbehang is vooral de laatste jaren in opkomst en is een erg stevig materiaal, waar je ook overheen kunt verven om uw gewenste kleur te krijgen. Het is dus goed om niet alleen te kijken naar het ontwerp, maar ook naar het materiaal. Voordat u behang gaat uitzoeken, meet eerst uw muuroppervlak op zodat u weet hoeveel materiaal u nodig heeft.

Het voorwerk

Voordat u begint met behangen is het verstandig om eerst een aantal dingen te regelen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede ondergrond, zodat het plaksel goed hecht en u het behang goed glad kan strijken. Daarnaast is het belangrijk om de vloer goed af te dekken met bijvoorbeeld een folie en de stopcontacten en schakelaars te verwijderen. Schakel de stroom van tevoren wel eerst uit. Als laatste is het verstandig om een dag voordat u gaat behangen met een roller de muren met een voorstrijkmiddel in te smeren. Zo voorkomt u dat de lijm te snel in de muur zuigt, waardoor het behang niet gaat plakken.

Het behangen

Meet de hoogte van uw muur en knip de banen uit. Zorg wel voor ongeveer tien centimeter speling, zodat u op het laatst het behang mooi passend kunt maken. Hierna tekent u een loodrechte lijn op de muur, waar de eerste baan tegenaan komt. U kunt het behang namelijk al snel scheef plakken. Let op dat u wel begint aan de kant van het raam. Vanaf daar werk je door naar achteren. Dit zorgt ervoor dat de naden tussen de banen minder opvallen.

Het plakken

Nu is het tijd om de muur in te gaan smeren met lijm. Plak daarna de eerste baan langs de startlijn en begin bovenaan. Plak niet direct de bovenste rand op de muur, maar houd drie centimeter over. Wrijf met een behangborstel het behang rustig naar beneden, zodat er geen luchtbellen ontstaan. Druk als laatste de onderkant goed aan en snijd het overtollige netjes af.

Nu kan de tweede baan tegen de eerste worden geplaatst. Als u een ontwerp heeft met patronen, let er dan goed op dat ze kloppend zijn. Met een nadenroller kunt u de naden aandrukken, zodat u een nette afwerking krijgt. Ga verder tot het eind en laat het behang ongeveer een hele dag drogen. Denk tussen het behangen door aan hoeken en stopcontacten en snijd het laatste stuk op de juiste breedte af. Losse randen kunt u uiteindelijk weer strak rollen met wat lijm en een nadenroller.

Een klusjesman inschakelen

Behangen is een tijdrovende klus. Indien u het niet goed beheerst dan is dit duidelijk zichtbaar in het resultaat. Wij adviseren u dan ook om in een onopvallende kamer te beginnen, en dus niet in de woonkamer. Wilt u direct een perfect resultaat halen met uw klus? Schakel dan een vakman in via Mijnklusser.be. Via Mijn Klusser bent u verzekerd van een erkend klusjesman met ruime ervaring in het aanbrengen van behang.