stucwerk soorten

Diverse soorten stucwerk

Als u een nieuw huis betrekt of uw bestaande woning wilt opknappen, is het meestal een goed idee om het stucwerk onder handen te nemen. Door het grote oppervlak aan plafonds en wanden in een woning zorgt vers stucwerk er gelijk voor dat de woning er weer helemaal nieuw en netjes uitziet. Stucen is een eeuwenoude techniek. Het is dus niet zo vreemd dat er in al die tijd verschillende technieken zijn ontwikkeld. Hieronder leest u meer over de verschillende soorten stucwerk.

De definitie van stucen

Stucen is de beste manier om uw wanden voor te bereiden of te decoreren en om uw plafonds af te werken. Onder stucen wordt het egaliseren van wanden en plafonds met stuc verstaan. Stuc is een mengsel van water, zand en een (combinatie van) bindmiddel, zoals cement, kalk of gips. Met dit mengsel is uw wand of plafond door een ervaren persoon goed vlak af te werken. Met vlakke wanden en plafonds ziet uw huis er natuurlijk een stuk netter uit. Ook is stucen bijvoorbeeld noodzakelijk als u wilt gaan behangen. Uw behang kan er nooit netjes uitzien als er niet eerst netjes gestuct is. Als u kiest voor decoratief stucwerk, is behangen natuurlijk helemaal niet nodig.

Lees op wikipedia.org meer over stucwerk

Verschillende soorten stucwerk

We hebben ze hier op een rijtje gezet. Bij bijna al deze soorten stucwerk kunt u de kleur bij de stuc inmengen. Dat spaart u tijd en zorgt voor een mooie, egale kleur op uw hele oppervlak.

  1. Spackspuitwerk is de goedkoopste manier van stucen. De stuc wordt machinaal aangebracht in twee lagen, de meslaag en de afkorrellaag.
  2. Behangklaar of sausklaar stucen. Deze vormen van stucen zijn een voorbereiding die nodig is voor het net aanbrengen van behang of verf. Behangklaar stucwerk is grover dan sausklaar stucwerk en is daardoor sneller en goedkoper.
  3. Met sierpleister wordt er een structuurlaag op de muur aangebracht. Afhankelijk van uw voorkeur kunt u kiezen voor een fijnere of grovere structuur. De fijnste vorm is spachtelputz, gevolgd door de grovere rustiekputz. De grofste structuren krijgt u met granol.
  4. Leemstuc heeft niet alleen een mooie, zachte uitstraling. Het is ook een volledig natuurlijke vorm van stuc, die bewezen goede effecten heeft op de leefkwaliteit en gezondheid.
  5. Tadelakt is van oorsprong Marokkaanse stucwerk. Het is ideaal voor de badkamer vanwege het prachtige, rustgevende marmereffect.
  6. Microbeton en microcement zijn stuctypes die hun oorsprong hebben in Argentinië. Het zijn veelzijdige en buitengewoon sterke en vochtbestendige types, die zowel binnen als buiten te gebruiken zijn en zelfs geschikt zijn voor vloeren. Ze kunnen op elk type ondergrond aangebracht worden. Microcement is iets minder hard dan microbeton.
  7. Beton ciré is een sterk en veelzijdig type stucwerk, dat verschillende afwerkingen kan krijgen, van betonlook tot zijdeachtig. Het is oog geschikt voor vloeren.

De voordelen en nadelen van het soort stucwerk

Spackspuitwerk is de goedkoopste en snelste methode. Doordat er maar een dunne laag wordt aangebracht, beschadigt het makkelijker. U moet wel alles in de ruimte goed afdekken tegen de onvermijdelijke spetters van spuitwerk, wat vooral bij bestaande bouw een probleem kan geven. Daarnaast zijn de keuzes in structuur en kleur beperkte.

Behangklaar stucen zorgt ervoor dat uw behang langer meegaat. Het is snel en niet duur, maar het is te grof om ergens anders voor te gebruiken dan als ondergrond voor behang.

Sausklaar stucwerk ziet er mooi strak uit. Het is een goede ondergrond wanneer er gesaust moet worden, omdat de verflaag oneffenheden niet kan verbergen. Het is ook geschikt voor behang en tegels. Sausklaar stucen is arbeidsintensief en daardoor duurder dan behangklaar stucwerk.

Sierpleister is sterk, dus het is kras-, stoot- en slijtvast. Het is ook makkelijk in onderhoud. Er is een ruime keuze in kleuren en structuren. Wel is het lastig te repareren als het toch een keer beschadigt.

Leemstuc is duurzaam, natuurlijk en vochtregulerend. Het slaat warmte op en is geluidwerend, zodat u prettig kunt wonen. Het is echter wel een dure vorm van stucwerk.

Tadelakt is stootvast en waterafstotend. Als luxe, arbeidsintensieve vorm van stucen, moet u er wel voor in de buidel tasten.

Microbeton en microcement zijn sterk en voor elk oppervlak te gebruiken. Ze behoren wel in het duurdere segment.

Beton ciré is veelzijdig in afwerking en erg sterk. Beton ciré is de goedkoopste luxe optie voor stucwerk, maar nog steeds aanzienlijk duurder dan traditioneel stucwerk.

Laat ook direct ornamenten op het plafond aanbrengen.

soorten stucwerk

Zelf stucen of het laten doen door een stukadoor?

Stucen is vakwerk. U kunt dit alleen netjes doen als u veel ervaring hebt. Als u hecht aan een goede afwerking moet u dus eerst veel oefenen. Grote kans dat u niet ervaren bent en ook niet veel tijd en wandruimte hebt om te oefenen. Het is dus meestal beter om een professionele stukadoor in te schakelen.

Gemiddelde kosten voor stucen

De verschillende soorten stucwerk hebben uiteraard verschillende prijzen. Hieronder vindt u gemiddelde prijzen per vierkante meter oppervlak voor deze types, inclusief loonkosten, materiaal en btw.

Op stukadoorgids.nl vind je alle stukadoors in Nederland

Prijstabel: prijzen voor stucen

Soort stucwerk Gemiddelde prijs per m²*
Spackspuitwerk €5 – €11
Behangklaar stucen €10 – €18
Sausklaar stucen €10 – €25
Sierpleister €12 – €23
Leemstuc €30 – €40
Tadelakt €100 – €140
Microbeton €110 – €120
Microcement €110 – €120
Beton ciré €80 – €130

Het stukadoren van woningen valt onder het verlaagde btw-tarief van 9%. Lees op belastingdienst.nl hier meer over.

Nog een aantal handige links:
Bespaar op de energiekosten met stucwerk op de gevel (bron: Milieucentraal.nl)
Artikel: Waarom moet je je muren laten stucen? (bron: wonenonline.nl)
Stucen van een bakstenen muur (bron: buitenlevengevoel.nl)