Plafond stuken: wat is er mogelijk?

Een plafond stuken is de perfecte manier om een beschadigde muur nieuw leven in te blazen. Maar wat zijn de opties en wat is er mogelijk bij een plafond stuken? 

Waarom een plafond stuken? 

Stuken is een manier om oneffenheden weg te werken op een muur of plafond. Dit wordt vaak gedaan wanneer dit oppervlak geschilderd wordt. Maar dit is niet de enige reden waarom een plafond of muur gestuct wordt. Hieronder staan een aantal redenen waarom een plafond gestuct kan worden. 

  • Strakke afwerking. De eerste reden waarom je een plafond zou kunnen stuken is vanwege de afwerking. Een mooie strakke afwerking doet veel voor het oog. Dit is vooral handig wanneer een muur veel oneffenheden heeft. 
  • Makkelijker te schilderen/behangen. Oneffenheden en andere beschadigingen kunnen het lastiger maken om een plafond te schilderen. Door deze oppervlakte te stuken zorg je ervoor dat de verf beter uit komt. Hetzelfde geldt voor behang. 
  • Isolatie. Er is bepaalde pleister die een isolerende werking heeft. Deze kun je gebruiken om jouw woning te verduurzamen. 

Stuken: de mogelijkheden

Er zijn verschillende manieren waarop een plafond gestuct kan worden. Je kunt kiezen voor glad stucwerk, dit is stucwerk wat vooral gebruikt wordt om een egale ondergrond te creëren. Deze manier van stuken is dus perfect wanneer je van plan bent het plafond te behangen of schilderen. Het verbloemd beschadigingen en scheuren in het plafond. 

Je kunt ook kiezen voor sierpleister. Dit wordt vooral gebruikt op muren, maar kan ook op het plafond gebruikt worden. Bij sierpleister gaat het er niet alleen om dat oneffenheden verwijderd worden, maar ook om een patroon aan te brengen. Hierbij wordt de variant spachtelputz het meest gekozen. Andere varianten zijn rustiekputz en granol. Dit materiaal heeft een grove korrel structuur, wat een speels effect geeft.