ornamenten plafond

Een ornamenten plafond

Vaak is een plafond wit en dit kan al snel saai worden gevonden, maar u kunt het op verschillende manieren versieren. Een ornamenten plafond is een van die opties. Het is een prachtige decoratie, die voor extra dimensie zorgt in uw huis. Vaak worden deze decoraties in het midden of in de hoeken van de kamer geplaatst en de meesten zijn gemaakt van gips. Ornamenten worden meestal ook gecombineerd met sierlijsten.

Ver in het verleden werden plafond-ornamenten gebruikt in traditionele, belangrijke gebouwen. In die tijd kostte het maken ervan erg veel, omdat ze voornamelijk steen gebruikten. Nu worden deze decoraties van gisp gemaakt en daarom kan bijna elke vorm worden gemaakt. Daarnaast is het vrijwel betaalbaar geworden voor iedereen. Ook kan je over gips heen verven, waardoor de decoraties bij bijna elk interieur passen.

Soorten en stijlen

Sierlijsten en ornamenten zijn niet alleen geschikt voor traditionele, grote gebouwen, maar zijn tegenwoordig ook veel moderner. Het maakt tegenwoordig niet meer uit wat de stijl is van uw interieur. Deze decoraties kunnen op allerlei manieren worden gemaakt, waardoor het ook in uw huis past.

De traditionele versieringen kennen verschillende stijlen. Klassiek, Jugendstil en de Amsterdamse school stijl. De klassieke stijl heeft vooral kenmerken van het neoclassicisme, waaronder ook de barokstijl valt. Jugendstil is een kunststroming uit de negentiende eeuw en kent vooral veel sierlijke vormen. De Amsterdamse school valt meer onder de moderne bouwkunst. Hier ziet u dan ook meer rechte lijnen en vormen.

Ornamenten maken

Het maken van de prachtige decoraties voor uw plafond is een pittig vakwerk. U kunt ornamenten en sierlijsten op een aantal plekken kopen. De kwaliteit van de lijm is het belangrijkste bij het bevestigen van de versieringen. Meet eerst uw plafond en teken loodrechte lijnen op de plekken waar u de decoraties op wilt hangen en zorg ervoor dat het plafond droog en schoon is, zodat de gipsstukken goed blijven plakken.

Het bevestigen van de ornamenten

De volgende stap is het aanmaken van de lijm. Zorg ervoor dat het goed dik en smeerbaar is, zodat het aan het mes blijft hangen. De randen of het gedeelte van het ornament dat aan het plafond wordt bevestigd, moet u eerst nat maken.

Breng dan de lijm met een plamuurmes op deze gebieden aan en druk het ornament op de plek waar die moet hangen. Zorg ervoor dat u de lijm ondertussen niet aanraakt. Het overtollige lijm dat aan de zijkanten eruit komt, kunt u met uw vinger weghalen. Als het lijm ook tussen de naden is gelopen, is het verstandig om het op deze plekken met een natte spons weg te halen. Laat het geheel ruim een dag goed drogen en schuur het daarna eventueel af. Als u wilt, kunt u daarna de decoraties ook nog schilderen.

Klusjesman Expres inschakelen

Bent u op zoek naar een vakman die u het werk uit handen kan nemen? Klusjesman Expres is gespecialiseerd in plafonds en timmerwerk. Vraag via de bovenstaande link meer informatie aan bij de gelieerde klusjesmannen.